"Kuka Jätti Valot Päälle"-takki valmis/ "Who Left The Lights On"-cardigan finished

“Kuka Jätti Valot Päälle”-takki
Ohje: silmukkamäärät Elizabeth Zimmermannin raglanpuseron ohjeesta “Knitting Without Tears”-kirjasta, muuten tyttäreni ideoima
Lanka: Sandnesgarn Smart, oranssia 282g, keltaista 62g
Puikot: 3,5mm ja 4mm Addi Turbot

“Who Left The Lights On”-cardigan
Pattern: based on Elizabeth Zimmermann’s seamless raglan sweater from “Knitting Without Tears”, otherwise designed by my daughter
Yarn: Sandnesgarn Smart, orange 5,5 skeins, yellow 1,5 skeins
Needles: 3,5mm and 4mm Addi Turbos

Ensiksi täytyy sanoa, että lopputulos ja alkuperäiset suunnitelmat poikkeavat tällä kertaa aika paljon toisistaan. Ihan ensimmäisessä suunnitelmassa oli paljon tyttömäisyyttä ja röyhelöitäkin. Seuraavassa piti olla liehukkeita alareunassa ja kankaisia taskuja. Mieli kuitenkin muuttui sitä mukaa kuin takki edistyi ja lopulta siitä tulikin reipas ja aika simppeli, mutta juuri hyvä sellaisenaan ja juuri sopiva saajalleen.

First I have to say, that the finished jacket and the original plans differ from each other a lot this time. The very first plan we had for this jacket, included round ruffled hem. The second one had a border around the bottom edge and pockets made of fabric. Yet we changed our minds and finally it became sporty and pretty simple, but just perfect the way it is.

Vaikka takki onkin tyttäreni suunnitelman mukaan neulottu, en keksinyt silmukkamääriä itse, vaan käytin Elizabeth Zimmermannin ohjetta raglanpuserolle, joka löytyy kirjasta “Knitting Without Tears”. En voi kylliksi kehua rouva Zimmermannia ja hänen epäkeksintöjään (unventings). Neule on sopiva, istuu täydellisesti. Sopivan väljä lapselle, muttei mikään säkki.

Although the jacket is designed by my daughter, it’s based on Elizabeth Zimmermann’s instruction for raglan sweater from her book “Knitting Without Tears”. I can’t praise enough EZ and her unventings. The jacket fits perfectly.

Tämä oli ensimmäinen steeking-kokemukseni ja vähemmän pelottava kuin odotin. Reunat vahvistin ompelukoneella, tiheä siksak tuntui sopivimmalta tähän tarkoitukseen. Oikeasti olisi tehnyt mieli kokeilla virkattua versiota, mutta Smart tuntui olevan aivan liian liukas sellaiseen. Reunus on ainaoikeaa ja silmukat siihen poimittu EZ:n erittäin hyvällä ohjeella, eli ei poimita silmukkaa joka kerrokselta, vaan 2 silmukkaa kolmea kerrosta kohden.

This was my first attempt on steeking and it was less scary than I expected. I machine sewed the steeks, although I was tempted to try crocheted steeks. I just thought that Smart may be too slippery for this and didn’t want to take that risk. I used EZ’s advice for picking up stitches along the front edge (from the same book). The 2 stitches for 3 rows worked perfectly!

Kiinnitystä mietittiin tovi. Lopulta ehdotin tytölle, että laitettaisiinko vetoketju. Ehdotus hyväksyttiin heti ja lisättiin perään, että sen täytyy sitten olla punainen. Olin mielessäni todella epäileväinen punaisen vetoketjun sopivuudesta tuohon neuleeseen, mutta mentiin nyt kuitenkin kauppaan katsomaan, mitä löytyisi. Minä tietysti ajattelin, että kaipa sieltä ainakin valkoisia saa. Kävi kuitenkin niin, että ainoa kaupasta löytynyt sopivan pituinen vetoketju oli nimenomaan punainen. Ompelin (yhä erittäin epäileväisenä) vetoketjun paikalleen ja se oli just se, mitä takki tarvitsi! Tytöllä taitaa olla värisilmää.

I suggested to my daughter, that we put a zipper on the jacket. She agreed, but she said, that the zipper has to be red. I was really suspicious about the red zipper. I wasn’t sure it would look good. To the store we went and the only zipper there, that was the right length, was the red one. I sewed it on, still suspicious, and I had to admit, it was just what the jacket needed.

14 thoughts on “"Kuka Jätti Valot Päälle"-takki valmis/ "Who Left The Lights On"-cardigan finished

 1. villapeikko says:

  helmis, näin tosiaan on! Minusta on hauskaa ja haastavaa toteuttaa jotain lapsen piirustuksen pohjalta. Silloin tietty harmittaa, jos suunnitelmat ovat sellaisia, joita ei pysty toteuttamaan.

 2. Helmis says:

  Tosi ihana takki, vetskari on just tosiaan se piste iin päällä!!Eiks olekin mukavaa, kun neuleesta tule yhteinen projekti? On siinä ehkä joskus oma hankaluutensakin, että toteutuuko visiot kuten oli tarkoitus. Mutta kuitenkin kun lopputulos on hyvä, niin ilokin on vähintään kaksinkertainen ja jaettuna aika hieno kokemus!

 3. Sini says:

  Hieno neule!! Takin nimi on kyllä varsin sopiva :-DMulla on tuo steeking vielä kokeilematta. Koskahan sitä uskaltais…

 4. villapeikko says:

  hasbu, kiitos! Näin ne lapset ovat välillä oikeassa ja vanhemmat väärässä.annikainen ja heidi, kiitos! kerroin tytölle kehuista ja hän oli selvästi mielissään :Dkirsi, totta, ritarireunuksiahan ne! Itse en aikaisemmin tajunnut :D Tuohon alareunaankin piti alunperin tulla tuollainen reunus, jälkeenpäin neulottu. Se jäi kuitenkin tekemättä, kun vaikutti siltä, että takki oli hyvä ilman sitäkin. Jos tyttö nyt kuitenkin ne vielä sinne haluaa, niin kai mä yritän ne jotenkin tehdä.vilma, steeking on tosiaan kätevä. Tällä kertaa oli takin kanssa jo vähän kiire, joten oli hyvä syy kokeilla sitä. Oli kyllä nopeaa! kanerva ja midori, kiitos kovasti!

 5. Vilma says:

  Hieno on! Tyttärellä on selvästi lahjoja neulesuunnittelun alalle.Eka steeking-kerta pelotti muakin, mutta toisella kertaa homma sujui jo rutiinilla. En kyllä mäkään ole vielä uskaltanut virkkailla reunoja, vaan oon turvautunut ompelukoneeseen ja hyvin tiheään tikkiin. Steeking on kyllä tosi kätevä tekniikka, tulee nopeasti valmista kun saa tehä pyörönä.

 6. kirsi says:

  Tytöllä tosiaan on värisilmää ja äidilla neulonnan jaloa taitoa, hieno takki! Näytin aiemmin tämän neuleen suunnittelua koskevaa viestiä miehelleni, että katso miten ihana projekti tuolla on meneillään. Lapsi on antanut noin tarkat speksit äidille, että neulo tuosta. Mies katsoi ja tuumasi: hieno, siihen tulee tuommoiset ritarireunukset :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s