Olenkohan viimeinen joka tätä kokeili

Uudessa Ullassa oli juttu langan värjäämisestä elintarvikeväreillä. Selkeä ja hyvin kirjoitettu. Ensikertalainenkin sai hyvän käsityksen koko prosessista.

New Ulla has an article about dyeing yarn with food colors. Very good article. Clear and well written. I’m a total beginner at yarn dyeing, so I needed a very clear tutorial.

Seuraavalla kauppareissulla haalin leivontahyllystä kaikkea tarvittavaa mukaani. Värejä oli saatavana vain kahta, punaista ja vihreää. Toimin tismalleen ohjeen mukaan, ensin liotin lankaa etikkavedessä ja sitä rataa.

Next time I went grocery shopping, I bought a couple of food colors. There were only two colors, red and green. I followed the tutorial and soaked the yarn first in vinegar/water mix.

Lankana oli luonnonvalkoinen Wool. Tein ensin pienen “nukenvyyhdin” ja laitoin sen punaiseen väriliemeen. Yritin tehdä siihen myös ruskeita läikkiä sekoittamalla keskenään punaista ja vihreää ja tiputtelemalla näin saatua ruskeaa seosta lankaan. Kokeilusatsin kuumensin mikrossa. Ruskea väri kuitenkin levisi liikaa ja langasta tuli lähinnä kuralätäkköön pudonneen vaaleanpunaisen väristä.

The yarn I used, was white Novita Wool. First I made a tiny experimental skein. I mixed together water ad red food color in a microwave safe dish and added yarn. I thought that a bit of brown color here and there would make the yarn look interesting and tried it by mixing red and green food color and sprinkle the yarn with it. The brown color however spread too much and the yarn looked dirty.

Sen jälkeen otin kattilan ja tein vihreää värilientä. Laitoin väriä aika reippaasti, sillä en halunnut langasta liian vaaleaa. Kuumensin liemen melkein kiehuvaksi ja laitoin langan siihen. En sekoittanut juurikaan, sillä halusin väristä epätasaisen. Otin levyn pois päältä ja jätin langan tekeytymään. Ei siinä kauaa mennyt kun vesi oli ihan kirkasta ja kaikki väri imeytynyt lankaan. Huuhtelin langan vielä varmuuden vuoksi, mutta ei siitä enää mitään väriä lähtenyt. Ihan positiivinen kokemus siis.

After that, I filled a pot with water and added green color. I heated it nearly boiling and added the yarn. Because I wanted the yarn look a bit variegated, I didn’t stir it at all. I let it sit, until the water was clear. That didn’t take long.

Langasta tuli juuri sellaista kuin halusin. Epätasaista, eikä liian vaaleaa. Pitäisiköhän tilata Kool-Aideja, tähän hommaan tulee himo.

The yarn came out just as I expected, I was so happy!

Ehdotin lapsille leikisti, että voisin samalla värjätä heidän iltapuuronsa. Vihreää marsilaispuuroa. Luulin, etteivät tietenkään halua. He tietenkin halusivat. Ei siis kannata kysyä (etenkin jos ei aio suostua).

22 thoughts on “Olenkohan viimeinen joka tätä kokeili

 1. Saara says:

  En olekaan kokeillut elintarvikevärejä! Koolaideilla, joita tosin voisi sanoa myös elintarvikeväreiksi, on tullut kyllä värjäiltyä. En vain tiedä, mitenkähän näissä tuo värien kestävyys.. Kummatkohan on kestävämpiä?

 2. hannaliini says:

  Täällä myös yksi värjäämistä kokeilematon ilmoittautuu! Ihanan värisiä lankoja olet kyllä saanut aikaan. Joskus vielä kokeilen minäkin…Muistan, kun lapsena isoveljeni innostui noista elintarvikeväreistä. Tuloksena oli myrkynvihreä sokerikakku. Minulle maistui, mutta isoäiti jätti syömättä ;)

 3. villapeikko says:

  puputsi, juttusi oli tosiaan hyvä että kiitos kovasti! :)kanerva, juu, tuosta vihreästä olisi tarkoitus tehdä pojalle jotain. Mitäköhän saa kerästä woolia.. jos tekisi sukat sillä tavalla, että kärjet ja kantapäät ovat valkoisia, vähän niin kuin kontrastina.tiina, se on oikeasti tosi kivaa. Vaikeinta kai on löytää aikaa värjäämiseen. lankavuori ja iso gnu, hih, löytyyhän sitä muitakin näköjään. Jotenkin tuntui siltä, että kaikki muut ovat jo värjänneet :)hestia, langan värjäys pesukoneessa kuulostaa myös mielenkiintoiselta, hmm…milliini, näinköhän saisi lapset syömään puuroa, väriä vain sekaan. Eri asia, onko se sitten niin terveellistä enää :Dlekkercraft, I’m thinking about knitting a pair of socks for my baby. White heels and toes maybe? I think it might look good. midori, sininen kermakakku kuulostaa tosi hauskalta! :)laplero, kiitos vinkistä :DMarsvin, kiitos :)carita, suosittelen! Oli tosi kivaa! Pitäisiköhän kokeilla Kool Aideja seuraavaksi tai jotain.sini, vinkit otetaan aina kiitollisina vastaan! :)

 4. Sini says:

  Hyvältä näyttää värjäykset! Vinkkinä voisin vihjasta, että apteekista löytyy enemmään värejä jauheen muodossa…

 5. laplero says:

  Jos lapset haluavat vielä värjättyä puuroa, niin voithan sä tehdä vaaleanpunaista joka on pudonnut kuralätäkköön marsilaispuuron sijaan. Muista mainita tuo kura, niin normipuuro kuulostaa hyvältä.

 6. Midori says:

  Heh, me rakastettiin lapsena värjättyä ruokaa! Meillä oli usein synttäreilläkin sinistä kermakakkua tai jotain muuta yhtä vinkeetä (äiti oli siis juonessa mukana :-)).Musta toi vaaleanpunainen on tosi kaunis!

 7. Hestia says:

  Vaaleanpunainen näyttää minunkin silmääni tosi kivalta. Olen värjännyt lankaa vain pesukoneessa, mutta tuotakin voisi kokeilla… tarvikkeita löytyisi ja mitä sitä muutakaan tekisi kun pitäisi lukea tenttiin =)

 8. Puputsi says:

  Ooh, olen ihan otettu, että mun jutusta on ollut iloa! :) Sun langoista tuli hyvänvärisiä, erityisesti toi vaaleanpunaruskea näyttää hyvältä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s