Johannes: design process

Johannes

Pattern: Johannes
Yarn: Drops Nepal
Needles: US sizes 7 and 8 / 4,5 mm & 5,0 mm

also posted in book blog

Johannes was actually meant to be a part of “two designs-set” as Mai & Juuli and Esteri & Arvi. Because of the lack of time, the female version never got knitted. Maybe someday I will make that too.

Johannes

The cardigan is worked from top down in one piece, which makes adjusting the lengths easy. The neck is shaped with short rows and this also creates a nice wider stripe around the neckline.

Johannes

I fell in love with slip stitch pattern when I first made socks with slipped stitches for my daughter. I also used it in Checkered Mittens. Can’t get enough.

Johannes

Also my father was kind enough to model the cardigan for me. Standing on our back yard in +25 C (77 degrees Fahrenheit) and direct sunlight was a brave thing to do. From these photos you can also see how the cardigan fits with different ease. On the photos above, the cardigan is modeled with zero ease and on the last photo, there are a few inches of positive ease.

16 thoughts on “Johannes: design process

 1. villapeikko says:

  Eefje, kiitos kauniista sanoista! Isälläni on aina pilke silmäkulmassa, jopa kuvissa joissa hän ei hymyile, on aina hymy mukana, jotenkin, taustalla :)

 2. Eefje says:

  Hienot paidat, tämä taitaa päätyä puikoille.

  Niin paljon kun neuleet ovatkin hienoja, niin pysähdyin katsomaan isäsi kasvoja. Hienot, ilmeikkäät, mielenkintoiset, sellaiset kasvot jotka jotenkin vangitsee.

 3. villapeikko says:

  dclulu, thanks so much! The thing I most love about slipped stitches, is the ability to create many different looks in a very simple way.

  Chantal, thank you! He is lovely :)

  Kristiina, hyvä että tästä oli apua!

 4. Kristiina says:

  Miulla on ollut melkein valmis neuletakki miehelleni korin pohjalla tauolla jo tovin. Kaulus puuttuu ja yksi epäonnistunut yritys shaalikaulusta takana. Mutta näitä kuvia katsellessa vihdoin tajusin, että noinhan se näyttäisi hyvältä. Onneksi minulla on kirja on hyllyssä valmiina : )

 5. villapeikko says:

  AlleRaa, tänan! :)

  Anna, aitäh!

  Robin, thanks so much! I'm glad you like it!

  Mari, kiitos! Minäkin tykkään ajatuksesta tehdä tästä naisen versio, neule on niin paksu että siitä saisi hyvän takin korvikkeen keväälle / syksyyn.

 6. Mari,Prosessineuloja says:

  Tämä malli osui ja upposi minuun – haluan neuloa sen itselleni, eli naisten mallin. Rakastan pintakuviointia ja neuleen “rakennetta”, pintaeule ja muotoilut sopivat kauniisti yhteen.
  Isäsi kuva on mainio- tämä malli pukee häntä hienosti! Silti ja siitä huolimatta näen tämän myös naisen takkina.

 7. Krentu says:

  See on üks väga-väga ilus kampsun! Kõik on nii tasakaalus ja paigas. Aga tuleb tunnistada, et Sinu isa seljas on see veel mitu korda ilusam! Nii sümpaatne härra ja see kampsun sobib talle niiiiiii hästi!!!
  Bravo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s